Curly Girl -metodi

Curly Girl -metodi on tänä päivänä kaikkien huulilla ja sosiaalisessa mediassa näkyy päivittäin toinen toistaan upeampia ennen ja jälkeen -kuvia kimmoisista terveen näköisistä lopputuloksista.

Mikä tämä metodi sitten on ja miksi se on aiheuttanut näin valtavan kohun? Kaikki sai alkunsa amerikkalaisen hiusstylisti Lorraine Masseyn ja Michele Benderin vuonna 2010 julkaisemasta kirjasta Curly Girl: The Handbook.

Kielletyt ainesosat ja ostoslista

Metodi tuo helpotuksen kaikille niille henkilöille, jotka ovat kenties koko ikänsä taistelleet taipuisien ja pörröisten hiusten kanssa. Sen ideana on puhtaasti se, että luonnonkiharia hiuksia tulee hoitaa eri tavalla kuin suoria. Kyseessä on jatkuva hoitorutiini, jonka avulla hiusta vahvistetaan ja autetaan kihartumaan käyttämällä määrättyjä tuotteita. Tärkeintä metodia noudattaessa on hankkia hiustenhoitotuotteet, jotka eivät sisällä

  • silikonia
  • sulfaatteja
  • kuivattavia alkoholeja.

Hiustenhoitotuotteiden ainesosien luettelo ei välttämättä kerro tavalliselle kuluttajalle vielä mitään, ja tästä syystä internetistä löytyy muun muassa Curly Girl -metodille omistettu tuotteiden vertailusivusto. Sivulle syötetään vain oman tuotteen ainesosaluettelo, jonka jälkeen sivusto kertoo onko se kelvollinen käytettäväksi metodissa. Hakukoneiden avulla on myös helppo löytää valmiita listoja, joissa kiellettyjen ainesosien kansainväliset termit on esitelty.

Pitkälle pääsee jo, kun osaa hieman perustietoa ainesosista. Silikonit merkitään esimerkiksi INCI-listoilla usein päätteillä -cone, -conol tai -xane. Kuivattavien alkoholien nimeen on puolestaan liitetty propyl-, prop- tai eth-etuliite. Sulfaattien nimet sisältävät usein sanan sulfate. Kun kielletyt ainesosat on tiedossa, on ostoksille mukava lähteä.

Hankintalistalle tulee Curly Girl -metodia varten lisätä seuraavat tuotteet:

  • sulfaattipitoinen shampoo niin kutsuttua viimeistä pesua varten
  • hoitoaine ja/tai hiusnaamio
  • hiuksiin jätettävä hoitoaine
  • muotovaahto, geeli tai muotoiluvoide
  • puuvillainen t-paita tai mikrokuituliina

Curli Girl -metodin työvaiheet

Alkuun metodin vaiheet voivat tuntua työläiltä, mutta kun vauhtiin pääsee, eivät ne juurikaan eroa niin sanotuista normaaleista hiustenhoitorutiineista. Curly Girl -taipale aloitetaan aina viimeisellä pesulla, jonka jälkeen hiuksia aletaan hoitaa kosteuttavilla ja hoitavilla tuotteilla. Useimmissa tapauksissa muutoksen hiusten voinnissa huomaa jo ensimmäisen pesun jälkeen, joten erityistä pitkäjänteisyyttäkään ei metodi noudattajaltaan vaadi.

1. Final Wash eli viimeinen pesu

Curly Girl -menetelmän ensimmäinen vaihe on hiusten viimeinen pesu sulfaatteja sisältävällä shampoolla. Pesun tarkoituksena on puhdistaa hiuksissa olevat tuotejäämät sekä silikonit, jotta se saisi tarpeeksi ponnetta kihartumiseen. Pesun voi tehdä esimerkiksi syväpuhdistavalla shampoolla tai suihkugeelillä. Pesun jälkeen hiukset hoidetaan hoitoaineella sekä hiusnaamiolla. Final Wash tulee tehdä myös aina silloin, jos on käyttänyt silikonia sisältäviä muotoilutuotteita.

2. Co-wash eli hoitoaineella pesu

Kun on seuraavan pesun aika, voi shampoot unohtaa. Jatkossa hiukset pestään ainoastaan hoitoaineella. Voi kuulostaa hullulta, mutta hoitoaine sisältää jonkin verran rasvaa poistavia ainesosia, joten se on kelvollinen käytettäväksi myös hiusten pesutuotteena. Curly Girl -metodissa hiukset kastellaan kunnolla ennen kuin hoitoaine lisätään. Hoitoainetta hierotaan huolellisesti koko päähän, päänahka mukaan lukien.

Koska hoitoaineen pesevät ainesosat eivät ole yhtä tehokkaita mitä shampoon, tulee hiuksia ja hiuspohjaa hieroa muutaman minuutin ennen huuhtelua. Mitä kauemmin hoitoaine on vaikuttamassa, sitä enemmän se ravitsee hiusta. Kun aine on hierottu huolella päähän, huuhdellaan se tavallisen shampoon tapaan. Pesussa voi tarvittaessa käyttää myös sulfaatitonta shampoota, mutta parhaan lopputuloksen saamiseksi on hoitoaineen käyttö suositeltavaa.

3. Condition eli hoitoaineen lisäys

Kun hiukset on pesty hoitoaineella, lisätään niihin vielä kosteuttava hoitoaine. Tähän tarkoitukseen voi hyvin käyttää samaa tuotetta kuin hoitoainepesussa, mutta jos kiharatyyppi on hyvin kuiva, voi tuotteeksi valita kosteuttavamman aineen. Olisi myös hyvä hemmotella hiusta erilaisilla hiusnaamioilla säännöllisesti, sillä ne ravitsevat hiusta tavanomaisia hoitoaineita tehokkaammin. Naamiota käytettäessä tulisi vaikutusajan olla mahdollisimman pitkä.

Oli kyseessä sitten hoitoaine tai maski, tuote levitetään hiuksiin huolellisesti, jotta kaikki suortuvat saadaan hoidettua. Levittämistä voi tehostaa kammalla tai sormilla haroen. Hoitoaineen on hyvä antaa vaikuttaa hiuksissa vähintään muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen hiukset huuhdellaan huolellisesti haalealla vedellä. Kun tuote on huuhdeltu pois, voi hiuksista puristella ylimääräisen veden käsillä pois.

4. Hiuksiin jätettävä hoito ja muotoilu

Kun hiuksista on saatu enimmät vedet pois, kosteutetaan ne lopuksi vielä hiuksiin jätettävällä hoitoaineella. Tuote voi olla voide, öljy tai suihke riippuen hiusten kunnosta ja laadusta. Kun kaikki pesun vaiheet on täten suoritettu, on aika siirtyä muotoiluun. Tavanomaisista hiustenhoitomenetelmistä poiketen, Curly Girl -metodissa kaikki hoidot ja muotoilu tehdään märkiin hiuksiin.

Kun muotoilutuote levitetään märkiin hiuksiin, pitää se kiharat paremmin muodossaan ja vähentää niiden pörröisyyttä. Muotoilutuotteena voi käyttää niin geeliä, muotovaahtoa kuin erilaisia muotoiluvoiteitakin. Tuote levitetään huolellisesti kaikkialle hiuksiin, juuresta latvaan. Huomioitavaa on, että optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi on suositeltavaa, että tuotetta lisätään hiuksiin runsain määrin. Kun muotoilu on valmis, alkaa nk. ”ploppaus”.

5. Ploppaus

Ploppauksella tarkoitetaan hiusten esikuivaamista puuvillaisen t-paidan tai mikrokuituliinan avulla. Froteepyyhettä ei tarkoitukseen tule käyttää, sillä se kuivattaa hiusta. Märät hiukset kiedotaan paidan sisään ja paita solmitaan turbaaniksi pään päälle. Hiuksia voi plopata noin 5 – 15 minuuttia, jonka jälkeen ne päästetään valloilleen ja annetaan kuivua rauhassa. Hiustenkuivaajaa käytettäessä on oleellista käyttää diffuusoria.

6. Scrunch Out The Crunch eli SOTC

Kun hiukset ovat kuivuneet, on niiden päälle mitä luultavimmin muodostunut muotoilutuotteista kova kalvo. Kalvoa voi rikkoa puristelemalla kiharoita kevyesti. Jos tämä ei auta, kannattaa kokeilla lisätä käsiin muutama tippa öljyä tai kokeilla puristelua kuivalla t-paidalla. Tämän jälkeen on kaikki vaiheet suoritettu ja uusi elämä kiharatukkaisena voi alkaa!

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *