Erilaiset spa-hoidot

Spa-hoitoja kosmetiikasta hierontoihin

Monet spa-hoidot ajatellaan terveyttä ja hyvinvointia edistävinä hoitoina, joita ne usein ovatkin. Kaikilla spa-hoidolla ei kuitenkaan suoraan ole terveyttä edistävää vaikutusta, vaan ne esimerkiksi rentouttavat ja sitä kautta lisäävät hyvinvointia muun muassa laskemalla stressitasoja. Osa hoidoista muun muassa parantaa ihon kuntoa ja poistaa kuona-aineita ihon pinnalta. Kuona-aineiden poistolla ihon hyvinvointi paranee ja ihosta tulee kuulaamman ja terveemmän näköinen. Hieronnat puolestaan rentouttavat kireitä lihaksia ja helpottavat erilaisiin särkyihin ja jumeihin. Hieronnoista, kuorinnoista ja muista spa-hoidosta on olemassa useita eri vaihtoehtoja, joista kokeilemalla voi löytää itselleen sopivan.

Hieronnat

Klassinen eli perinteinen hieronta pyrkii hieromaan lihaksia syvältä ja sitä kautta sen avulla voidaan poistaa erilaisia jännitystiloja ja särkyä. Hieronnassa voidaan keskittyä tiettyyn alueeseen tai se voi olla suunnattu koko vartalolle. Lihaskalvohieronnassa pyritään vaikuttamaan lihaksen toimintakykyyn vähentämällä lihaskalvon kireyttä. Mobilisoiva hieronta puolestaan tähtää liikkuvuuden parantamiseen ja se kohdistuu lihasten lisäksi myös niveliin ja niveliä ympäröiviin kapseleihin. Urheiluhieronnassa lihaksen aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistoa pyritään nopeuttamaan siten, että lihasta hierotaan eri paineella useasta eri suunnasta. Päähieronta puolestaan pyrkii rentouttamaan ja poistamaan jännitystä pään ja niskan alueelta. Hieronnoissa voidaan myös käyttää apuna tuoksuja tai musiikkia.

Kasvohoidot

Kasvohoitoihin voidaan laskea kuuluvaksi kasvojen mekaaninen käsittely ja erilaiset kemialliset käsittelyt, kuten kasvonaamiot. Mekaanisia käsittelyjä ovat esimerkiksi kasvohieronta ja erilaiset hionnat neuloilla ja timanteilla. Kasvohieronnassa kasvojen lihaksia hierotaan kevyesti ja ne pyritään rentouttamaan. Se sopii stressin ja erilaisten kiputilojen lievittämiseen erinomaisesti. Mikroneulauksessa on tarkoitus aktivoida kollageenin tuotantoa. Siinä hiominen toimii kuorien ja vähentää ikääntymisen merkkejä. Kemiallisia käsittelyitä voivat olla esimerkiksi happokuorinta, jossa ihosta pyritään poistamaan kuolleita ihosoluja ja kuona-aineita miedon hapon avulla. Myös monia muita kemiallisia käsittelyitä hyödynnetään kasvohoidoissa esimerkiksi kosteuttavissa kasvonaamioissa ja ihon puhdistuksessa.

Manikyyrit ja pedikyyrit

Manikyyri tarkoittaa käsien ja kynsien alueen hoitoa ja pedikyyri puolestaan keskittyy jalkoihin ja varpaiden kynsiin. Jalkoja voidaan hoitaa muun muassa hieronnalla. Jalkahieronnoissa pyritään rentouttamaan jalan lihaksia ja palauttamaan jalan luontainen asento. Hieronnoissa käsitellään usein myös säären aluetta, joka kipeytyy helposti esimerkiksi rasituksessa. Lisäksi samalla voidaan poistaa kovettumia ja känsiä, lakata kynsiä ja hoitaa jalan ihoa parempaan kuntoon. Manikyyreissä hoidetaan kynnet ja kynsinauhat hyvään kuntoon ja käsiä voidaan kosteuttaa, niistä voidaan hioa kovettumia pois tai niihin voidaan laittaa esimerkiksi hoitavia öljyjä. Manikyyrissä myös kynnet voidaan lakata.

Vartalonhoidot

Vartalonhoitoihin voi kuulua hyvin erilaisia toimenpiteitä, joita ovat muun muassa mutakylvyt, suolaus ja erilaiset aromaattiset hoidot. Vartalohoidot eroavat hieronnoista myös siinä, että niiden tarkoitus on pääasiallisesti rentouttaa, kun esimerkiksi hieronnassa voi toisinaan saada hieman ronskimpaakin kohtelua, jos niin haluaa. Spa-hoidot, jotka keskittyvät vartalon alueelle voivat olla esimerkiksi kuumakivihierontaa tai lymfa-hoitoa. Lymfa-hoidossa pyritään aktivoimaan imunesteen kiertoa ja saamaan imusolmukkeet toimimaan tehokkaammin. Tämä tapahtuu pienellä pumppaavalla hieronnalla ympäri kehoa. Vartalohoito voi keskittyä myös kehon puhdistamiseen esimerkiksi saunan ja teen avulla. Usein hoitoihin kuuluu kevyttä hierontaa, joka lisää ihon aineenvaihduntaa.

Sokeroinnit ja vahaukset

Sokerointi ja vahaus ovat karvanpoistomenetelmiä, joilla ihokarvat poistetaan kuuman vahan tai sokerimassan avulla kiskomalla ne irti ihosta. Viime aikoina erityisesti sokerointi on kasvattanut suosiotaan, sillä menetelmää pidetään pitkäkestoisempana ja vähemmän kivuliaana kuin vahausta.

Valitettavasti sokerointikaan ei ole kivuton menetelmä, mutta pitkäkestoisten tulosten ansioista sitä voidaan tehdä harvemmin. Sokeroinnissa sokerimassa tarttuu karvaan ja kuolleeseen ihosolukkoon karvan ympärillä. Sokerointi ei ärsytä ihoa yhtä runsaasti kuin vaha tai depilaattori. Sokeroinnilla karvat saadaan kokonaan irti karvatupestaan ja näin iho pysyy melko pitkään sileänä. Sokerointia tehdään useimmiten säärille, kainaloille tai bikinirajoille.

Mitä muuta tehdä spa-hoitojen ohella?

Erilaisiin spa-hoitoihin saa kulutettua runsaasti aikaa ja ne ovatkin toinen toistaan ihanampia ajanviettotapoja. Välillä voi olla kuitenkin hyvä tehdä muutakin esimerkiksi hierontojen välillä. Erilaisissa kylpylöissä ja hoitoloissa on usein tarjolla myös muuta aktiviteettiä, joihin kannattaa osallistua ehdottomasti. Monet kylpylät tarjoavat muun muassa jooga- tai pilatestunteja, jotka auttavat korjaamaan omaa ryhtiä, vilkastuttavat aineenvaihduntaa ja helpottavat muun muassa selän ja hartiaseudun kiputiloja. Pilates vahvistaa keskivartalon lihaksistoa ja auttaa nivelvaivoihin vahvistamalla niveliä ympäröiviä pieniä lihaksia. Liikunta auttaa myös osaltaan elimistöä poistamaan kuona-aineita ja saa rentoutumaan endorfiinien vaikutuksen vuoksi.

Monissa kylpylöissä ja hoitoloissa on mahdollista kokeilla myös meditaatiota eri muodossaan. Meditaatiosta järjestetään esimerkiksi tunteja, joissa meditaatio on ohjattua. Silloin paikalla on yleensä ohjaaja, joka ohjaa meditaatiota esimerkiksi mielikuvien avulla. Siihen voi kuulua ohjattua hengittämistä, tietoista rentoutumista tai esimerkiksi erilaisia tarinoita ja musiikkia. Meditoiminen parantaa keskittymiskykyä ja vähentää ahdistusta ja stressiä huomattavasti. Se on hyväksi myös terveyden kannalta ja vaikuttaa ulkonäköönkin, sillä stressi näkyy helposti muun muassa kasvojen alueen ihossa finneinä, tummina silmänalusina ja ryppyinä. Meditaatio myös parantaa unen laatua, mikä puolestaan puhdistaa kehoa kuona-aineista ja auttaa palautumaan.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *