Kasvojen ihonhoidon ABC

Ihonhoidon perusteet lähtevät hyvästä ravinnosta, säännöllisistä elintavoista ja kasvojen herkkää ihoa tulee tietysti kohdella mahdollisimman hellävaraisesti. On tärkeää panostaa puhdistusaineisiin, erilaisiin rasvoihin ja voiteisiin sekä kuoria ihonsa säännöllisesti. Tupakanpolttoa ja alkoholia on hyvä välttää, sillä ne vanhentavat ja turvottavat kasvojen ihoa turhaan.

Kaikki alkaa ihon puhdistamisesta

Hyvin hoidettu iho pysyy terveenä ja auttaa pitämään sen pidempään nuorekkaampana. Kasvojen ihon päivittäinen puhdistus on perustoimenpide, joka kannattaa ottaa tavaksi. Hyvin puhdistettu iho vastaanottaa paremmin hoitotuotteiden vaikuttavat ainesosat eivätkä lika ja kuona-aineet pääse kasaantumaan. Säännöllinen puhdistus on hyvä suorittaa aamuin ja illoin.

Toinen tärkeä asia, joka kulkee käsi kädessä ihonpuhdistuksen kanssa on kuorinta. Riippuen ihotyypistä, iho tulisi kuoria yhdestä kahteen kertaan viikossa. Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa. On olemassa sekä mekaanisia että kemiallisia kuorintoja. Mekaaniset kuorinnat sisältävät rakeita ja kemiallisissa kuorinnoissa kuorivina aineina toimivat entsyymit tai hedelmähapot.

Iho tasapainoon hoitovoiteiden avulla

Ihon puhdistamisen jälkeen kasvoille levitetään kosteuttava hoitovoide. Ilman pientä apua iho ei pysty suojaamaan itsesään mm. ilmansaasteilta, stressiltä ja muilta haitallisilta tekijöiltä. Kasvovoide tulee valita oman ihotyypin mukaan. Päivä- ja yökäyttöön on olemassa omat voiteensa. Kosteusvoiteiden vaikutuksia voi tehostaa laittamalla seerumin kasvovoiteen alle.

Silloin tällöin ihoa on hyvä myös tehohoitaa. Kasvonaamioita suositellaan käytettävän noin yhdestä kahteen kertaan viikossa ihotyypistä riippuen. Valikoimassa on paljon erilaisia naamiota. Naamio tulisi valita ihon sen hetkisen kunnon ja ihotyypin mukaan. Yleisimpiä naamioita ovat rauhoittavat, virkistävät, puhdistavat ja kiinteyttävät naamiot.

Suojaa iho hyvin auringolta

Yksi asia, jonka ihmiset usein unohtavat on aurinkosuojan tärkeys. Ihmiset tavallisesti yhdistävät aurinkosuojan käytön vain kesään ja rannalle, mutta todellisuudessa sen käyttöä suositellaan vuoden ympäri – jopa kylmässä ja yli puolet vuodessa varsin pimeässä Suomessa. UV-suoja ehkäisee ihosyöpää sekä ennaltaehkäisee ikääntymistä.

Mitä suurempi suojakerroin on sitä tehokkaammin se suojaa. Kasvojen iholle kannattaa valita omat tuotteensa, sillä vartalolle tarkoitetut aurinkovoiteet ovat usein niin tujuja, etteivät sovi kasvojen herkälle ja ohuemmalla iholle. Meikkaaville naisille on myös tarjolla meikin pohjustusvoiteita, jossa on suojakerroin jo valmiiksi lisättynä.

Aurinkovoiteita on monia erilaisia. Voit valita joko tavallisen maitomaisen, voidemaisen, öljypohjaisen tai sprayattavan aurinkosuojan. Tärkeintä on, että suojaat itsesi tavalla tai toisella. Myös kevyet harsot tai hellehatut auttavat tehokkaasti suojautumaan haitallisilta UV- ja UVA-säteiltä. On syytä muistaa, että pilviselläkin säällä säteet pääsevät pilviverhon läpi. Voit lukea lisää aurinkovoiteiden tärkeydestä artikkelistamme ”Kesä on kuumimmillaan – nauti, mutta muista aurinkovoide!”.

Luksusta arkeen ammattilaisen käsittelyssä

Ihonhoidon perusteet lähtevät säännöllisestä kotihoidosta, mutta silloin tällöin on hyvä myös tarttua ammattilaisen apuun. Kosmetologeilla on aina lisäkonstinsa saada iho näyttämään entistäkin kuulaamalta ja hyvinvoivalta sekä apukeinot hoitoloissa usein pääsevät pureutumaan ihon pintaa hieman syvemmälle. Ammattilaiselta napataan myös samalla hyviä vinkkejä omaan päivittäiseen hoitoon.

Kauneushoitolassa hoidot valitaan asiakkaan ihotyypin ja toiveiden mukaisesti. On olemassa erilaisia perus- ja hemmotteluhoitoja, kemiallisia kuorintoja, mikrohiontaa, mikroneulausta, jne. Vaihtoehtoja on lukuisia ja kosmetologin palveluita löytyy runsaasti ympäri Suomea. Usein kosmetologit tekevät myös vartalolle erilaisia hoitoja, kuten kuorintoja, wrappeja ja hierontaa.

Kemialliset ihonkuorinnat

Ihon kemiallinen kuorinta parantaa ihon ulkonäköä sekä rakennetta. Se on erityisen hyvä hoitokeino esimerkiksi rasvaiselle ja paksulle iholle, akneen, juonteiden ja epätasaisuuksien tasoittamiseen sekä värimuutoksiin. Toimenpide tulee aina suorittaa vain ammattilaisen käsittelyssä. Käytettävät hapot ovat voimakkaita ja niitä pidetään aina vain tietyn aikaa iholla.

Kemiallisia kuorintoja on olemassa eri syvyisiä. Mitä syvemmällä hoidettavat muutokset ovat niin sitä syvempi kuorinnankin tulee olla. Hoidot voidaan suorittaa joko kerta- tai sarjahoitoina. Välittömästi hoidon jälkeen iho punoittaa ja on hieman arka, mutta tämä on ihan tavallista eikä siitä ole syytä huolestua.

Ihonhoitoa pienellä budjetilla?

Ihonhoidossa ei välttämättä tarvitse aina panostaa kalliisiin ja erikoisiin tuotteisiin. Tärkeintä on ihonhoidon säännöllisyys ja että osaa valita omalle iholleen sopivimmat hoitotuotteet. Jokaisesta hintaluokasta löytyy varmasti kullekin sopivat tuotteet ja kannattaa myös tutustua apteekin valikoimaan, jossa yleensä on luonnonmukaisia ja iholle helliä vaihtoehtoa tarjolla.

Ensimmäiset tuotteet ihonhoidossa, joihin aloittelijan kannattaa panostaa ovat puhdistusaine, kasvovesi, kasvovoide ja silmänympärysvoide. Näillä tuotteilla pääsee jo pitkälle. Joskus jopa vähemmän voi olla enemmän. Seuraava askel on panostaa kuorintaan ja naamioon. Myös miesten tulisi hoitaa ihoaan, se ei ole vain naisten juttu.

Vartalon ihonhoito

Myöskään vartalon ihonhoitoa ei tule laiminlyödä. Vartalon iho helposti kuivuu, hilseilee ja veltostuu. Oikein hoidettuna se kuitenkin säilyy kimmoisana ja kauniimpana pidempään. Vartalon iho tarvitsee kasvojen ihon lailla ympärivuotista hoitoa. Ihon kosteuttamisesta tulee huolehtia suihkujen yhteydessä ja vartaloa tulee kuoria tai kuivaharjata säännöllisesti.

Vartalon ihoa tulee kosteuttaa riittävästi, jotta se pysyy kimmoisana ja väri terveenä. Kuorinta tulee suorittaa noin kerran viikossa ja kuivaharjauksen voi tehdä vaikka päivittäin. Kuivaharjaus pitää ihon pehmeänä ja vilkastuttaa verenkiertoa. Vartalovoide levitetään iholle suihkun ja kuorinnan jälkeen. Voiteissa on erilaisia vaihtoehtoja eri ihotyypeille.

Ravinnon tärkeys ihonhoidossa

Hyvä ruokavalio kulkee käsikädessä ihonhoidon kanssa. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että ruokavaliostaan saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet – monipuolisuus kunniaan! Mitä enemmän värejä lautaselta löytyy sitä ravinnerikkaampaakin ruoka yleensä on. Prosessoidut ruoat on syytä jättää vähemmälle ja keskittyä mahdollisimman puhtaisiin ja tuoreisiin ainesosiin.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *