Kesä on kuumimmillaan – nauti, mutta muista aurinkovoide!

Aurinko porottaa heleänä taivaalta sinistä taivasta vasten, kesän lämpö valtaa kehon ja saa mielen keveäksi – mikäpä olisi sen ihanampaa, kuin heittäytyä pehmeälle nurmikolle tai hiekkarannalle pyyhkeen päälle nauttimaan auringon hellivistä säteistä. Nämä hetket ovat kesän parasta antia, ja niistä voi nauttia huoletta, kunhan muistaa tarvittavan suojauksen.

Moni meistä tavoittelee kaunista rusketusta, mutta ei kiinnitä riittävästi huomiota auringon säteiden mahdollisiin haittoihin. Varomaton auringonotto vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, sillä UV-säteet heikentävät ihon elastaania, joka pitää yllä sen kimmoisuutta – tämän myötä iho rypistyy ja veltostuu nopeammin. UV-säteet voivat myös saada aikaan pysyviä ihomuutoksia eli tummia pigmenttiläiskiä, jos ihon pigmentti pääsee vahingoittumaan tarpeeksi.

Auringon säteillä voi olla ulkoisten seikkojen lisäksi myös tärkeitä terveydellisiä haittavaikutuksia. UV-säteiden on todettu altistavan erilaisille ihosairauksille. Tyvi- ja okasolusyöpä ovat melko yleisiä, useimmiten tosin hyvälaatuisia, ihon sairauksia, jotka voivat iskeä pitkäaikaisen auringonoton seurauksena. Vakavampi sairaus on melanooma, joka voi kehittyä myös pahanlaatuiseksi. Vaikka tämä on onneksi harvinaisempi sairaus, ei sen riskiä kannata jättää huomioimatta.

Suojavoide auttaa torjumaan UV-säteet

Kesästä ei toki kannata jättää nauttimatta mahdollisten auringon haittavaikutusten vuoksi. Aurinko tekee myös paljon hyvää; se antaa meille suuria annoksia D-vitamiinia, saa mielen virkistymään ja energiat liikkeelle. Riittävällä suojauksella voit viettää aikaa ulkosalla rauhallisin mielin. Parhaan suojan säteitä vastaan antaa aurinkovoiteet. Ne sisältävät UV-säteitä heijastavia tai suodattavia ainesosia, osa voiteista yhdistelee näitä molempia.

Heijastavat voiteet luovat niin sanotun fyysisen suojan, ja kimmottavat UV-säteet pois iholta. Suodattavat voiteet sen sijaan luovat kemiallisen suojan, ja imevät iholle päätyvät vahingolliset UV-säteet itseensä. Sillä ei ole merkitystä, onko aurinkovoide geeli, emulsio, voide vai suihkutettava versio – kaikki ajavat saman asian, ja on lähinnä makuasia, minkä valitset.

Miten valita sopiva kerroin?

Pelkän aurinkovoiteen levittäminen ei pelasta palamiselta, jos voiteen kertoimet eivät ole kohdallaan. Voidetta valittaessa siihen onkin tärkeää kiinnittää huomiota. Usein kuvitellaan, että matalilla kertoimilla varustetut voiteet päästävät vain vähän säteilyä iholle, ja näin voidaan ruskettua vähän ja turvallisesti – valitettavasti joudumme kumoamaan tämän väitteen. Aurinkovoiteen suojakerroin kertoo sen ajan, minkä voit olla auringossa polttamatta itseäsi. Esimerkiksi SPF 15 -merkattu voide kertoo, että voit viettää aikaa auringossa 15 kertaa kauemmin kuin ilman voidetta.

Yleensä Suomen oloissa kertoimeksi riittää 20 – 30, mutta ulkomaan matkoilla sitä kannattaa nostaa. Lapsille ja herkkäihoisille kannattaa valita suoraan kerroin 50. UV-säteily on voimakkainta klo 10:00 – 17:00 välisenä aikana, mikä kannattaa ottaa huomioon valinnassa.

Muista levittää aurinkovoidetta tarpeeksi usein

Aurinkovoide tulisi levittää iholle jo noin puolisen tuntia ennen auringolle altistamista. Näin voide ehtii imeytyä kunnolla. Muista myös helposti unohtuvat korvanlehdet ja jalkapöydät. Voiteen päälle ei kannata laittaa enää muita aineita, sillä esimerkiksi vesiliukoiset rasvat voivat heikentää sen tehoa. Päivää auringon alla vietettäessä aurinkovoidetta tulisi muistaa levittää tarpeeksi usein, jotta sen teho olisi riittävä.

Uudelleen levittämiseen ei ole olemassa tarkkoja rajoja, sillä se riippuu myös tilanteesta. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että voidetta olisi hyvä lisätä aina 2 – 3 tunnin välein. Vaikka voidepurkissa kerrottaisiin sen olevan vedenpitävää, on sitä hyvä aina silti lisätä uinnin, samoin kuin voimakkaan hikoilun jälkeen.

Voiko aurinkovoiteen kanssa ruskettua?

Kevyesti päivettynyt iho on kaunis, ja moni ei halua luopua ruskettumisesta. Kysymys kuuluukin, voiko ruskettua, vaikka käyttää aurinkorasvaa? Kaikkein korkeinkin suojakerroin päästää aina pienen määrän UV-säteilyä iholle, eli vastaus on kyllä. Ruskettuminen on mahdollista, mutta se tapahtuu hitaammin ja turvallisemmin. Vahva suosituksemme onkin varustautua maltilla ja laadukkaalla, kesäntuoksuisella aurinkovoiteella täydellisen rusketuksen metsästyksessä.

On hyvä huomioida, että kun ihon on ruskettunut, se ei suojaa palamiselta. Tämä on yllättävän yleinen luulo, mutta kyseessä on urbaanilegenda. Ihmisten sietokyvyissä on luontaisia eroja, mutta itse rusketus ei toimi aseena UV-säteitä vastaan. Jos siis rakastat ihoasi, jatka aurinkovoiteen käyttöä kiltisti läpi kesän.

Muita tapoja suojautua auringolta

Varsinkin etelään suuntautuvilla matkoilla auringon voimakkuus on meille suomalaisille huomattavasti totutusta vahvempaa. Myös kotimaassamme saattaa olla päiviä, joissa UV-säteiden voimakkuus on normaalia korkeampaa. Säteiden voimakkuudesta varoittaa muun muassa Ilmatieteen laitos. Tällöin auringolta on hyvä suojautua muutenkin kuin voiteiden avulla. Kevyet vaatteet auttavat suodattamaan säteilyä, ja ilmavat, väljät housut ovat mukavat käyttää. Kasvot voi suojata vaikkapa suurella lierihatulla – se voi myös näyttää upealta yhdistettynä kesäasuusi. Varsinkin kello 12 jälkeen aina iltapäivän myöhäisemmille tunneille saakka on hyvä pysytellä varjossa. Varjossa oleskelu puolittaa iholle asti päätyvien säteiden määrän, ja kesästä voi nauttia ihan yhtä lailla myös polttavalta auringon paahteelta suojassa.

Aurinkovoiteen käyttö yhdistettynä sopivaan ripaukseen maalaisjärkeä takaavat sen, että voit elää ihanan, muistorikkaan kesän terveydestä ja kauneudesta tinkimättä. Aurinkovoiteen tuoksu kuuluu kesään – muistatko sen tunteen, kun talvella käteesi osuu aurinkovoidepurkki, ja sen avatessasi mieli lentää hiekkaisille rannoille, kirkkaisiin vesiin ja lämpöön. Kesä on ihanaa aikaa, suojaa ihosi asianmukaisesti ja nauti siitä täysin rinnoin ilman turhia huolia!

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *