Luonnonkosmetiikka – kauneutta ja hyvää oloa

Vuosi 2019 on tuonut mukanaan ennennäkemättömän vihreän hyvinvoinnin trendin. Iloksemme se ulottuu myös kosmetiikan maailman puolelle. Luonnonkosmetiikan puolestapuhujia on löytynyt jo useiden vuosien ajan, mutta tänä päivänä se kiinnostaa entistä enemmän ja laajemmin – ja miksipä näin ei olisi, sillä luonnonkosmetiikka on kauneutta puhtaimmillaan.

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Pähkinänkuoressa luonnonkosmetiikka on helppo tiivistää; se on kosmetiikkaa, joka valmistetaan käyttäen mahdollisimman luonnonmukaisia raaka-aineita ja valitsemalla luomu- ja bioratkaisut aina, kun se on mahdollista. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon puhtaiden raaka-aineiden lisäksi tuotantoketjun eettisyys, ja ekologisuus aatteena ulotetaan koko elinkaareen aina pakkauksesta tuotteen hävittämiseen.

Nyt, kun luonnonmukainen ideologia on nostanut päätään maailmanlaajuisesti, markkinoilla liikkuu paljon tuotteita, jotka pyrkivät mainostamaan itseään mahdollisimman vihreällä aatteella. Aidon luonnonkosmetiikan tunnistatkin helposti sille myönnetystä sertifikaatista. Sertifikaatteja myöntävät esimerkiksi Cosmos Organic, Soil Association ja Ecocert. Tuotteen raaka-aineet voi aina tarkistaa myös tuoteselosteesta.

Luonnonkosmetiikan eettisyys

Luonnonkosmetiikka on loistava valinta heille, jotka haluavat tuntea itsensä kauniiksi ja voida hyvin, mutta tehdä sen tinkimättä luonnon, eläinten ja ihmisten hyvinvoinnista. Valmistuksessa käytetään vain raaka-aineita, joiden alkuperä pystytään selvittämään – tämän varmistaa sertifikaatin myöntäjä. Tuotteiden kasvisperäisissä aineissa pyritään käyttämään luomua mahdollisimman paljon.

Tuotteiden raaka-aineiksi ei hyväksytä harvinaisia kasvilajeja luonnon monimuotoisuuden säilyvyyden takaamiseksi. Raaka-aineissa käytetään eläinperäisiä tuotteita vain, jos siitä ei koidu haittaa eläimelle. Luonnonkosmetiikkaan kuuluu myös se, että sitä ei testata eläimillä. Tuotteet ovat turvallisia ihmiselle, ja ne testataan tarkassa lääkärin valvonnassa vapaaehtoisten käyttäjien avulla.

Luonnon raaka-aineet hoitavat hellävaraisesti

Luonto lahjoittaa meille uskomattoman määrän raaka-aineita, jotka hoitavat ihoamme ja kehoamme, jos vain osaamme käyttää niitä oikein. Luonnon raaka-aineet ovat hellävaraisempi ratkaisu, kuin vastaavat kemiallisesti tuotetut. Ne vähentävät huomattavasti riskiä kemikaalialtistumisille, jotka on tänä päivänä yleinen vaiva seurauksena niiden ylikäytöstä.

Luonnonmukaista kosmetiikkaa on käytetty jo tuhansien vuosien ajan; ensimmäiset merkit siitä löytyvät jo muinaisesta Egyptistä, jossa käytettiin eteerisiä öljyjä hyvinvoinnin lisäämiseen. Jos vain pidämme mielemme avoimena, löydämme luonnosta todellisen aarrearkun; kasviuutteita, mineraaleja, öljyjä, mehiläisvahaa, hunajaa, lanoliinia, savea – kaikki arvokkaita materiaaleja luonnonkosmetiikan valmistuksessa.

Kasvien ja luonnon voima on suurempi kuin voisimme kuvitellakaan, ja oikein yhdisteltynä ne luovat ihmeitä. Usein luonnonkosmetiikka valmistetaan ainesosista, jotka voisivat kuulua ruokavalioommekin, mutta oikeassa muodossa ne edistävät myös ulkoista hyvinvointiamme. Luonnonkosmetiikasta löytyy vaihtoehtoja niin ihon puhdistukseen ja hyvinvointiin, hiustenhoitoon kuin meikkaukseenkin.

Ihonhoito luonnonkosmetiikalla

Ihonhoito onnistuu luonnonkosmetiikan avulla siinä missä synteettisten valmisteidenkin, se on vain turvallisempi ja luontoa kunnioittavampi valinta. Tuotteista löytyy esimerkiksi puhdistusmaitoja ja -vaahtoja, ihon kosteuttajia, ihoa kuorivia geelejä ja erilaisia ihon hyvinvointia edistäviä seerumeita. Koko ihonhoitorutiinin saa hyvin valituilla tuotteilla muodostumaan ihanaksi hemmotteluhetkeksi.

Ihonhoidossa käytettäviä raaka-aineita ovat muun muassa puhdistavat öljyt, kuten omega 3 -pitoinen öljymaniköynnösöljy, kirkastava alfalfa, ihohuokosia supistava krysanteemi, rauhoittava ja kosteuttava aloe vera, ihoa vahvistava C-vitamiini ja kiinteyttävä hyaluronihappo. Tuoksua purkkeihin saadaan esimerkiksi patsulilla, pelargonialla, laventelilla tai lukemattomilla muilla eteerisillä öljyillä ja uutteilla.

Luonnonmukaiset meikkituotteet

Myös meikkaamiseen löytyy sopivat ratkaisut luonnonkosmetiikan puolelta. Tuotteita on alkaen aina meikin pohjustuksesta viimeisen silauksen tuoviin kiiltoihin ja väreihin. Tuotteet ovat paitsi hyväksi sinulle ja ympäristölle, ne on usein myös pakattu kauniisiin, kestäviin purkkeihin tai rasioihin – ne näyttävät ihanilta kylpyhuoneen hyllyillä.

Meikkien pohjana käytetään kasviperäisiä ja eläimiä vahingoittamattomia raaka-aineita. Esimerkiksi intensiivinen punainen väri saadaan hyönteisperäisellä karmiinilla ja mineraaleista saadaan erilaisia väripigmenttejä. Niitä voidaan viedä toivottuun suuntaan vaikkapa titaani- ja sinkkioksidia käyttämällä. Meikit, jotka ovat täysin mineraalipitoisia, ovat puuterimaisia – vahoja tai öljyjä lisäämällä niihin saadaan rakennetta.

Luonnonkosmetiikkaa rakastaa myös ympäristö

Luonnonkosmetiikka on usealla tapaa ympäristöä kunnioittava ratkaisu. Sen raaka-aineiden keräämisessä otetaan huomioon kestävä kehitys, ja esimerkiksi uhanalaisia lajeja ei käytetä koskaan tuotteiden valmistamiseen. Mineraalien hankintaa koskevat tiukat säädökset, joiden mukaan hankintaprosessi ei saa saastuttaa ympäristöä, eikä myöskään tuhota ympäröivää maisemaa.

Toinen tärkeä asia ympäristön kannalta on se, että tuotteiden hävittämisessä luontoon liukenevat tuotteet eivät vahingoita sitä. Raaka-aineet ovat luonnosta lähtöisin, eli ne vain palaavat takaisin sinne, mistä ovat lähteneetkin. Kuoriviin tuotteisiin ei lisätä mikromuoveja, joten niitä voi käyttää huoletta ja huuhdella veden mukana.

Miten luonnonkosmetiikkaa säädellään?

Luonnonkosmetiikka on sen verran uusi asia, että sitä eivät koske erikseen asetetut säädökset. Näin ollen luonnonkosmetiikkaa sitovat vain EU:n asettamat yleiset kosmetiikkasäädökset. Niiden mukaan kosmetiikan tulee olla turvallista niin käyttöhetkellä kuin pitkällä aikavälilläkin. Asetusten mukaan kosmetiikka on vain ulkoiseen käyttöön.

Selkeiden sääntöjen puuttuminen kentältä johtaa siihen, että kuluttajan tulee olla entistä tarkempana, jos haluaa oikeasti puhdasta luonnonkosmetiikkaa. Useat valmistajat saattavat lisätä synteettiseen tuotteeseen muutamia luonnonmukaisia ainesosia, ja myydä sitä sen jälkeen luonnonkosmetiikkana. Tuotteesta kannattaakin aina etsiä virallinen sertifikaatti, joka takaa sen raaka-aineiden alkuperän.

Luonnonkosmetiikka on tullut jäädäkseen

Vaikuttaa siltä, että kyseessä ei onneksemme ole ilmiö, joka tulee ja menee menojaan – luonnonkosmetiikka on tullut jäädäkseen. Se on upea tapa yhdistää kauneutta, hyvinvointia ja vihreitä arvoja. Uskomme, että tämä trendi tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään. Voit lukea sivustollamme lisää kauneuden trendeistä niille omistetuista artikkeleista.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *