Suomalaiset ihonhoitotuotteet

Pohjoismaisesta ihonhoidosta povataan tällä hetkellä seuraavaa isoa trendiä ja suomalaiset ihonhoitobrändit ovat valmiina. Pohjoismaissa ihonhoito on aina pidetty mahdollisimman yksinkertaisena ja kokonaisvaltaisena – turhia kommervenkkeja ja ainesosia on pyritty välttämään.

Suomalaiset ihonhoitotuotteet onkin aina mielletty suhteellisen luonnollisiksi, sillä monet ainesosat ovat suoraan Suomen rikkaasta ja monipuolisesta luonnosta. Suosittuja ainesosia kotimaisissa ihonhoitotuotteissa ovat esimerkiksi erilaiset marjat, kuten mustikka ja lakka, pellava, koivunmahla, nokkonen ja muut yrtit. Ei siis ihme, että viime vuosien vahva luomutrendi on ollut suotuisa kotimaisille merkeille. Jokaiselle kuluttajalle löytyy varmasti jotain, olipa se sitten perinteinen, monta vuosikymmentä vakaassa suosiossa ollut suomalainen shampoo mökkisaunaan tai luonnonmukainen luksusseerumi ikääntyvälle iholle.

Lähes jokainen suomalainen tunnistaa Lumenen, Herbinan ja Erisanin kaltaiset brändit – ja tuttu nimi onkin lupaus taatusta kotimaisesta laadusta. Vanhojen konkareiden rinnalle on tullut myös paljon uusia, usein juuri luonnonmukaisia merkkejä, jotka pyrkivät aktiivisesti myös kansainvälisille markkinoille. Flow Cosmetics, Laponie of Scandinavia, Murumuru ja Supermood ovat vain muutama esimerkki luonnonkosmetiikkamerkeistä, jotka ovat tehneet jo nimeä itselleen.

Lumene uranuurtajana

Suomalaisista ihonhoitotuotteista ei voi edes puhua ilman, että mainitsee Lumenea. Maailmallakin hyvin menestynyt suomalaisyritys on perustettu jo 1948 ja 1970-luvulla lanseerattu kosmetiikkasarja nousi nopeasti Suomen suosituimmaksi. Lumenen liikevaihdosta noin puolet tulee kansainvälisiltä markkinoilta, mutta tuotteet valmistetaan edelleen Suomessa Espoon Kauklahdella.

Lumenen valikoimaan kuuluu lukuisia eri tuotesarjoja jokaiselle ihotyypille. Brändin imago nojaa vahvasti pohjoismaisiin luonnollisiin rituaaleihin ja ainutlaatuiseen luontoon sekä suomalaisten luontosuhteeseen. Vuosien varrella Lumenesta on tullut koko perheen suosikki, ja se on kehittänyt lukuisia klassikkotuotteita. Monen nuoren ensimmäiset ihonhoito- ja meikkikokeilut ovat alkaneet äidin Lumene-tuotteilla. Kuinka moni muistaa lainanneensa äidin tummansiniseen hylsyyn pakattua Lumenen huulipunaa?

Herbina, Erisan ja Aisti

Lumenen kaltaisesti toinen suomalaisille tuttu brändi on Berner Oy:n Herbina. Herbina on jo vuosikymmeniä levittänyt mutkattoman kauneudenhoidon ilosanomaa kotimaisilla tuotteillaan. Herbinan käyttämät ainekset ovat myös mahdollisimman luonnollisia ja tuotteet valmistetaan enimmäkseen Suomessa Heinävedellä.

Samoja periaatteita mukailee myös hieman uudempi Aisti-tuotesarja turkulaiselta KiiltoClean Oy:ltä. Erityisesti herkkäihoiset tuntevat myös Erisan-tuotesarjan, joka on suunniteltu alkujaan sairaalaympäristöön. Erisanin Hoitava pesuneste kuuluu nykyään lähes jokaisen kylpyhuoneen vakiokalustukseen. Kaikki edellä mainitut tuotteet on suunniteltu erityisesti suomalaiselle iholle. Suomen ankarat ja vaihtelevat sääolosuhteet kun ovat ainutlaatuisuutensa lisäksi vaativia iholle, joten myös ihonhoitotuotteilta vaaditaan paljon. Suomessa esiintyy paljon herkkä- ja kuivaihoisuutta, joiden ongelmia tuotteiden täytyy pystyä ratkaisemaan.

Suomen erityispiirteet ihonhoidossa

Suomi on yksi harvoja maailmankolkkia, jossa neljä vuodenaikaa selvästi erottuu toisistaan. Kylmän talven ja kuuman kesän sekoitus vaatii iholta normaalia enemmän. Sama pätee myös ihonhoitoon ja suomalaiset ihonhoitotuotteet on usein suunniteltu kuivalle ja herkälle iholle tai suojaamaan esimerkiksi kirpeää paukkupakkasta vastaan.

Aikojen muuttuessa kotimaisten ainesosien voima on kuitenkin tunnistettu ja osattu taitavasti valjastaa myös muiden käyttöön. Esimerkiksi kosteuttavaa koivumahlaa löytyy jo jos minkälaisista tuotteista. Lumenen lisäksi maailmalla tunnetaan esimerkiksi Anne Kukkohovin alkujaan perustama Supermood-brändi, joka on pioneerina avannut ennennäkemättömiä mahdollisuuksia suomalaisille ihonhoitobrändeille kansainvälisesti. Yleisesti ottaen suomalaistuotteita tunnetaan paljon jo muun muassa Saksassa ja muualla Euroopassa sekä Venäjällä.

Luonnonkosmetiikan aikakausi

Niin sanottujen perinteisten tuotesarjojen lisäksi Suomessa on hämmästyttävän paljon sekä uusia että vanhempia sertifioituja luonnonkosmetiikka- ja ihonhoitomerkkejä. Kuten jo aikaisemmin todettiin, Suomen ainutlaatuinen luonto inspiroi monia tuotteita ja aktiiviset vaikuttavat ainesosat ovat usein monille suomalaisille kuluttajille tuttuja ennemminkin metsälenkeiltä kuin purkkien ainesosaluetteloista.

Brändit kuten Olivia Klein, Niki Newd, Henua Organics, Globe Hope Cosmetics by Mia Höytö, Inari Arctic Beauty ja Choice Finland ovat raikkaita, nuoria luonnonkosmetiikkamerkkejä, jotka muokkaavat suomalaista ja pohjoismaalaista ihonhoitoskeneä uuteen suuntaan. Ylimääräisistä, mahdollisesti haitallisista kemikaaleista halutaan eroon ja liiankin monimutkaiseksi mennyttä ihonhoitoa yksinkertaistaa – pohjoismaalainen minimalismi on alkanut päteä kaiken muun elämän ohella myös ihonhoitoon.

Kuluttamalla vaikutat

Olisi ehdottoman tärkeää, että suomalaiset jatkaisivat kotimaisten tuotteiden ostamista ja mieluiten vieläpä lisäisivät sitä taloutta buustatakseen – kotimaiset kosmetiikka- ja ihonhoitoyritykset kun saattavat työllistää juuri sinun naapurisi tavalla tai toisella.

Pieneksi maaksi Suomen kosmetiikka- ja ihonhoitomarkkinat ovat monipuoliset ja nykyään kuluttaja voi helposti valita kotimaisen ihonhoitotuotteen ulkomaisen, massatuotetun tuotteen sijaan. Erityisesti vahva luonnonkosmetiikan osaaminen Suomessa on tuonut monia uusia vaihtoehtoja kauppojen hyllyille. Kotimaisuus ja kotimaiset raaka-aineet toimivat valttikorttina myös silloin, kun ainesosaluettelosta halutaan ymmärtää jotain. Kotimaiset ihonhoitotuotteet ovat vahvasti myös suomalaisten kauneusbloggareiden, kuten Katja Kokon, Noora Shinglerin ja Karita Tykän suosiossa ja tämä onkin vaikuttanut positiivisesti erityisesti nuoriin kuluttajiin.

Luonnonkosmetiikan trendi on maailmanlaajuinen ja monien, toistaiseksi pienten suomalaisten luonnonkosmetiikkayritysten mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, jos suomalaiset ainutlaatuiset raaka-aineet ja osaaminen onnistutaan viedä ulkomaille oikeaan aikaa oikealla tavalla. Myös vahvasti pinnalla oleva zero waste -ajattelu, eli turhan muovin ja yleisesti pakkaamisen välttely, istuu hyvin suomalaiseen ajatusmaailmaan ja luonnon kanssa harmoniassa elämiseen. Esimerkiksi Aasian laajat markkinat voisivat olla otollista maaperää suomalaisyrityksille tämänhetkisen Suomi-buumin innoittamana.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *