Suomen tunnetuimmat kylpylät tarjoavat erilaisia elämyksiä

Kylpylät ovat kuuluneet Suomen historiaan jo satojen vuosien ajan – maamme vanhimman kylpylän, Spa Hotel Runnin, juuret pureutuvat aina syvälle 1750-luvun loppupuolelle saakka, ja kylpylätoimintaa siellä on harjoitettu yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1904 alkaen. Kylpylät ovat hieno tapa katkaista arjen pyöritys ja viettää rentouttava hetki lämpimissä altaissa lojuen.

Tänä päivänä Suomessa toimii useita kymmeniä kylpylöitä, joten rentouttavan viikonlopun tai päivän viettoon ei tarvitse välttämättä ajaa satoja kilometrejä. Kylpylät tarjoavat kävijöille hyvin erilaisia kokemuksia – osa on suunnattu hauskanpitoon, osa vain aikuiselle yleisölle ja osa taas yhdistelee sulavasti kaikkea. Tutustu tästä artikkelista Suomen tunnetuimpiin kylpylöihin.

Haikon kartano

Porvoossa sijaitseva Haikon kartano on yksi Suomen tunnetuimmista kylpylöistä. Sen sijainti lähellä pääkaupunkiseutua saa vierailijamäärän välillä hyvinkin korkeaksi. Silti kylpylässä vallitsee arvokas ja rauhallinen tunnelma. Upea rakennus kohoaa valkoisena keitaana hyvin hoidettujen vihreiden nurmikenttien keskellä. Talvella lumeen peittyvät tilukset luovat lähes maagisen tunnelman.

Haikon kartanolle ajaa Porvoon Vanhasta kaupungista kymmenessä minuutissa ja Helsingistä noin puolessa tunnissa. Kylpylähotellin sijainti meren rannassa on upea, ja sitä korostaa itse kartanopuiston kauneus. Haikon kartanosta löytyvät monipuoliset palvelut, ja kartanon huoneissa on mukava majoittua rentouttavan kylpyläpäivän jälkeen. Haikosta on mahdollista varata myös sviittejä.

Päiväsaikaan kohde on sopiva myös lapsiperheille, mutta Haikon kartano on tehnyt kompromissin ja kello 18 jälkeen allas- ja saunaosastot ovat suunnattuja vain täysikäiselle vierailijakunnalle. Tämän ansiosta illat sopivat mainiosti esimerkiksi romanttisiin, rauhallisiin vierailuihin. Normaalin saunan lisäksi kylpylästä löytyvät muun muassa infrapunasauna, höyrysauna ja aromisauna.

Rantasalmen Järvisydän

Hotel Spa & Resort Järvisydän nauttii maineesta Suomen erikoisimpana kylpylänä. Se on varmasti myös yksi kauneimmista – kylpylä on louhittu suoraan suuriin rantakallioihin Rantasalmen Porosalmella. Luonnon läsnäolo on aistittavissa koko kylpyläelämyksen ajan. Osa seinistä on jätetty luonnonmuovaamiksi kalliopinnoiksi ja lattiat ovat luonnonkivilaattaa, mikä tuo upean vivahteen allassaleihin.

Kattorakenteissa on jätetty avoimesti näkyviin satoja vuosia vanhat, veden kaivertamat uppopuut. Ne tosin hoitavat enemmän koristeen virkaa – varsinaiset tukirakenteet ovat tukevaa tekoa. Ainutlaatuinen tunnelma jatkuu myös hotellin puolella, missä suomalainen luonto on tuotu lähelle muun muassa luonnonmateriaaleja hyödyntävän sisustuksen, maanläheisten värien ja valtavien ikkunoiden avulla.

Lisäksi kylpylähotelliin kuuluu ravintola, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Ravintola Piikatyttö tarjoilee suomalaisia herkkuja varmalla ja hienostuneella otteella, ja ravintolan sydämenä toimii valtava avotakka, jonka ääressä on tunnelmallista herkutella. Ravintolan tunnelmaa lisää entisestään luonnonkiviseinät ja upea, puinen sisustus. Järvisydän on mahtava kohde vaikkapa pariskunnille viikonlopun viettoon.

Ikaalisten kylpylä

Suomen ikonisimpiin kylpylöihin kuuluu ilman epäilyksen häivää Ikaalisten kylpylä, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1884 alkaen. Kyseessä on suurin monitoimikylpylä koko Pohjoismaiden alueella. Kylpylän tilukset ovatkin valtavat, ja pitävät sisällään altaiden ja saunojen lisäksi esimerkiksi keilahallin, golf-kentän, liikuntasaleja, hotellin, ravintolan ja kokoustiloja.

Kylpylähotelli sijaitsee Ikaalisissa kauniissa järvimaisemissa ja sen edustaa koristavat pehmeät hiekkarannat. Kylpylään on Tampereelta noin 60 kilometrin matka ja halutessaan kylpyläreissun voi yhdistää kätevästi myös Särkänniemellä tai Seitsemisen kansallispuistossa vierailuun. Itse kylpylän palveluista ja lämpimistä, rentouttavista vesistä pääsevät nauttimaan ilmaiseksi kaikki hotellissa majoittuvat asiakkaat.

Kylpyläosasto sopii hyvin niin aikuisille kuin lapsille. Sieltä löytyy esimerkiksi useita rentouttavia porealtaita ja hierovia vesipisteitä, lämmitetty ulkouima-allas, virtaava allas ja lähes 60-metrinen vesiliukumäki. Lisäksi allassalista löytyy baari virvokkeiden nauttimiseen. Ikaalisten kylpylä on yksi Suomen klassisimmista kylpylöistä, ja se voisikin hyötyä pienestä ilmeenkohotuksesta – joka tapauksessa se on vierailun arvoinen.

Oulun Eden – kylpylöiden tienraivaaja

Oulun Eden on perustettu vuonna 1989, eli se ei ole kaikkein vanhimpia kylpylöitä maassamme, mutta se esitteli aikoinaan täysin uudenlaisen konseptin trooppisine altaineen ja valtavine lasikupukattoineen. Nykyään kylpylä toimii virallisesti nimellä Break Sokos Hotel Eden, mutta kansa muistaa sen yhä lyhyesti vain Oulun Edeninä.

Kylpylä sijaitsee Nallikarissa merenrannalla, ja sen edustalla avautuukin komea hiekkaranta, josta asiakkaat pääsevät nauttimaan. Kylpylän puolelta löytyvät lapsia viihdyttävät vesiliukumäet ja virtaavat altaat, ja vanhemmat taas voivat pulahtaa rentoutumaan Edenin porealtaisiin. Saliin tulvii ihanasti valo sen kokonaan lasia olevan kattokupolin läpi, joten energiatason latautuminen on taattu.

Lisäksi Edenistä löytyy hotelli ja ravintola, joten kaikki tarvittava täydellisen viikonlopun viettoon perheen kanssa on kasassa. Ravintola Maisemasta on upeat näköalat merelle; niitä on mahtavaa ihailla samalla, kun nauttii ravintolan anneista. Halutessaan viikonloppuun voi liittää hierontoja tai kosmetologin hoitoja ja tuoda näin hieman luksusta mukaan lomaan.

Vantaan Flamingo Spa

Suomen tunnetuimpiin kylpylöihin lukeutuu myös Vantaalta löytyvä Flamingo Spa. Se on tullut koko Suomea myöten tunnetuksi muun muassa sen ansiosta, että se oli ensimmäisiä kylpylöitä, joka avasi täysin pelkästään aikuisille tarkoitetun span. Tämä takaa täydellisen rauhan sitä etsiville, eikä lapsiperheitäkään ole unohdettu, vaan he voivat suunnata koko perheen vesipuistoon.

Aikuisten spasta löytyy muun muassa lämmitettyjä altaita ja divaaneja, mineraalivesialtaita, saunoja ja suolahuone. Span A-oikeuksilla varustetussa ravintolassa on tarjolla hyvää ruokaa rentoutumisen lomassa. Koko perheen vesipuisto on taas liukumäkineen ja temppuratoineen todellinen lapsiperheiden paratiisi. Myöskään vesipuistossa ei tarvitse nälästä kärsiä, sillä Café Spasta saa pientä purtavaa ja virvokkeita.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *